Selvom Old English Bulldog og Continental Bulldog ikke er nævnt i nedenstående skriv, så er det vigtigt, at man har fokus i avlen på ikke at avle næserne for korte. Dette samtidig med, at man også har stor fokus på, at bevare typen og det flotte bulldoghoved med den brede mule. Der ligger stadig i mange Old English Bulldog linjer Engelsk Bulldog tæt bag ved og især i disse linjer bør man være ekstra opmærksom på frie luftveje.
Skrevet af dyrlægerne Kirsten Boeck og Jens Beyer.
Kilde: www.netdyredoktor.dk
Siden starten af 00’erne er populariteten af de små, kortsnudede racer som bl.a. fransk bulldog og mops steget ganske kraftigt. Hundenes flade ansigter og store øjne giver dem et ”børnelignende” udseende, som appellerer til os mennesker. Derudover er de oftest sjove og sociale familiehunde, som ikke kræver meget motion og som er nemme at have på begrænset plads. Dermed passer de godt ind i den moderne livsstil. Racerne er blevet meget populære og deres antal er blevet mangedoblet i hele den vestlige verden.
Hvad er brachycephalt syndrom?
Ved at avle efter hunde med stadig kortere næser har man opnået typer med et forkortet kranie, deraf navnet brachy = kort og cephalic =hoved. Syndrom betyder en samling af sygdomssymptomer. Det har ikke noget dansk navn.
Desværre er der ikke sket en tilsvarende afkortning og formindskelse af hovedets bløddele, som derfor fylder alt for meget inde i kraniet. Typisk er der for lidt plads i næsen og i svælget med deraf følgende problemer med at trække vejret. Desuden betyder den korte næse også mange hudfolder over næseryggen med risiko for hudbetændelse mellem folderne, og at hår kan kradse på de fremstående øjne.
Hvad er symptomerne på brachycephalt syndrom?
Vejrtrækningsproblemer
Disse hunde har i varierende grad svært ved at række vejret på normal vis, fordi der er for lidt plads i luftvejene hele vejen ned.
Det skyldes forskellige faktorer:
Derfor snorker og grynter hundene, enten hele tiden eller når der er brug for ekstra luft.
Der er meget stor forskel på, hvor udtalte symptomerne er, men generelt kan man sige, at jo kortere snude, jo sværere vejrtrækningsproblemer.
I de mest udtalte grader forekommer en uafbrudt højlydt snorken, og hunden må trække vejret med åben mund.
Alle situationer, hvor der er brug for ekstra luft, typisk ved motion, men også ophidselse og feber, vil forstærke symptomerne. Det samme gør sig gældende, hvis der er noget, der fylder i brysthulen og bugen, som f.ex fedtaflejringer på grund af overvægt.
Motionsintolerance
De brachycephale hunde vil som regel gerne lege og derfor kan man opleve, at de har fuld fart på for derefter pludseligt at stoppe op og lægge sig. Det er svært at være fysisk aktiv, når man ikke kan få luft nok. Man kan selv prøve at klemme sine næsebor let sammen med to fingre og så løbe en tur. Så vil man opdage, at man kan hverken løbe ret langt eller ret hurtigt og straks bliver forpustet.
Problemer med varme
I varmt vejr vil disse hunde hurtigt få problemer, idet hunde generelt kun kan komme af med ekstra varme ved at halse. 95% af hundes temperaturregulering foregår via luftvejene. Hos disse racer er mængden af luft, der kan komme gennem det snævre svælg og det tynde luftrør formindsket og dermed hæmmes mulighederne for nedkøling. I værste fald ses hedeslag, som er en livstruende situation.
For lidt ilt
På grund af nedsat ilttilførsel til hjernen kan der forekomme pludselige besvimelsesanfald. Desuden kan ses grålige slimhinder i mund og øjne som følge af for lidt ilt i vævene.
Søvnproblemer
Disse hunde kan have problemer med at få sovet ordentligt, idet de aktivt bruger muskler til at udvide luftvejene i vågen tilstand. Når de slapper af, falder bløddelene sammen i svælget og luften vil have sværere ved at passere.
Symptomer fra fordøjelsessystemet
Fordi den brachycephale hund har en kompromitteret vejrtrækning, er den nødt til at bruge bugmusklerne for at få luft nok ind. Dette provokerer mavesækken til at producere ekstra mavesyre. Når hunden så trækker vejret med åben mund, sluger den luft. Herved opstår et overtryk i mavesækken og det sure maveindhold kan stå op i spiserøret og her give en voldsom irritation.
Opkast udløses fra spiserør og mavesæk, men skyldes altså indirekte den anstrengte vejrtrækning. Der kan også ses diarré udløst af forstyrrelserne i mavesækken.
En undersøgelse viste, at 97% af alle brachycephale hunde havde symptomer fra mavetarmkanalen. Ved kikkertundersøgelser havde 100% af disse hunde ætsninger i spiserøret.
Hvordan er fremtiden for min brachycephale hund?
For at få luft nok må hundene bruge mange kræfter på at trække vejret. Dette medfører irritation, hævelse og slimdannelse i svælg og næsehule, hvilket formindsker pladsen yderligere. En meget alvorlig senfølge er, at det konstante undertryk i svælget medfører en risiko for, at nogle små slimhindeudposninger (sacculi), som sidder indvendigt allerøverst i luftrøret, kan blive krænget ud. Derved spærres vejen for luften yderligere.
Alle de nævnte symptomer er led i en ond cirkel og vil forværres med tiden.
Hvis ikke der gribes ind i tide med kirurgi, der afhjælper problemerne, må det forventes, at en sådan hund har en kortere levetid.
Hvordan behandles brachycephalt syndrom?
Behandlingen er kirurgisk og retter sig mod at normalisere forholdene i luftvejene og helst så tidligt i hundens liv, at der ikke er nået at opstå senfølger. Der foretages kirurgi 2 evt. 3 steder:
Næseborene
Mange brachycephale hunde er født med særdeles snævre ydre næsebor, som bremser for luftindtaget. Der kan opnås stor effekt ved at gøre den ydre åbning større.
Dette er en relativt simpel procedure. Den kan dog ikke altid stå alene og foretages ofte sammen med afkortning af den bløde gane.
Den bløde gane
Ganen afgrænser næsehulen fra mundhulen. Den forreste del er hård, fordi der er knogle indeni, men den bagerste del består af bindevæv beklædt med slimhinde
på begge sider. Ved at afkorte og evt. udtynde denne bløde del, således at den fylder mindre og ikke hænger ned over strubehovedet, kan der skabes friere luftveje. Der
findes flere forskellige teknikker og operationen kræver et vist håndelag, idet pladsen er meget begrænset.
Udadkrængede sacculi
Det er først under operationen, at den opererende dyrlæge kan vurdere, om disse slimhindeudposninger er trukket så langt ind i luftrøret, at de kan fjernes. Som regel skal den anstrengte vejrtrækning have stået på i længere tid – 1-2 år eller mere - inden de krænger ud, men herefter er problemet selvforstærkende.
Det kan ikke understreges nok, at jo tidligere hundene opereres, des bedre er resultatet af operationen. Derfor anbefales operation på unghunde, helst inden de er 1 år gamle og meget gerne i 5-6 måneders alderen. Derudover giver operationen dem en stærkt forbedret livskvalitet:
De kan
Hvilke racer er brachycephale?
Det drejer sig især om Fransk Bulldog, Mops, Engelsk Bulldog, Shih Tzu, Lhasa Apso, Pekingeser, Boston Terrier, Cavalier King Charles, Shar Pei, Dogue de Bordeaux, Chow Chow.
Luftvejsproblemer ses først og fremmest hos Franske og Engelske Bulldogs, Mops, Pekingeser og Shih Tzu.
Problemer med øjne og irritation af hudfolder finder vi især hos Engelsk Bulldog, Chow Chow, SharPei, Dogue de Bordeaux og Cavalier King Charles.
Hver af disse racer har karakteristiske problemer, hvor de er overrepræsenterede.
Hvordan ser fremtiden ud for de brachycephale racer?
Det er avl, der har medført, at disse hunde i dag har så store problemer med at trække vejret ordentligt, og det er avl, der skal rette op på miseren. Det er blevet til et spørgsmål om dyrevelfærd. Problemet er over årene blevet forværret, fordi der i generation efter generation er avlet på de dyr, der havde de korteste snuder. Nu skal man til at gå den anden vej og avle på længst mulige snuder.
Der foreligger et meget stort oplysningsarbejde for at få vendt udviklingen. Fremtidige hvalpekøbere skal bringes til en forståelse af, at de nuttede ansigter og de hyggelige snorke- og gryntelyde er udtryk for dyr, der har alvorlige vejrtrækningsproblemer. Det bliver ikke nemmere af, at disse racer er så udbredte, at de fleste mennesker tror, at det er sådan, det skal være. Dyrlæger, kennelklubber, dyrevelfærdsorganisationer o.a. er i fuld gang med at oplyse, men det batter først rigtigt, når opdrætterne og dommerne på udstillinger trækker med på samme hammel.
Hvad skal jeg se efter som hvalpekøber?
Hvis du overvejer at købe en kortsnudet hund, er det en god idé at gøre følgende: