Specialklubben For Continental & Old English Bulldog 

Dilute (Colour Dilution)

Color Dilution Alopecia CDA
Blue dog syndrome


De populære pelsfarver blå/sølv, fawn og lilac (lilla) er opstået som henholdsvis 'fortyndet' sort, 'fortyndet' rød og 'fortyndet' brun. Desværre kan disse farver gemme på en genfejl, der kan påføre berørte hunde store gener og forringe livskvaliteten betragteligt. 


Fortyndede farver ligger på genet D-Locus og benævnes med d. CDA kan forekomme, når der på dette gen er mutationen dl. Tilstanden er arvelig, og berørte hunde bør ikke indgå i avl. Pt er det ikke almindeligt, at forældredyr testes for dl.


Vigtigt! Læs her om "Dilute Disease" - genetics, CDA - Klik her og læs også her "Colour Delution Alopecia in Dogs.


Hvordan påvirkes hunden af CDA?
CDA er en kronisk tilstand i dyrets hud, hvor blandt andet hudens modstandskraft kan være kraftigt svækket.

Huden er irriteret og pelsen gror ikke ordentligt. Pelsen får et gulligt skær og kan falde næsten helt af, så hunden er omtrent nøgen med øm, irriteret, rød, skællende, kløende hud, der væsker og er meget ildelugtende.


Også hundens psyke påvirkes. For hunde ganske som for mennesker gælder det, at er der smerter, irriterende kløe, ondt eller ubehag vil det påvirke humøret negativt og begrænse overskuddet til læring og samvær med andre ganske betragteligt. En sur hund er ofte en hund i smerte, og den bliver nemt misforstået.

Det er ikke muligt at se på  en hvalp, om den vil udvikle CDA. Sygdommen viser sig oftest først når hunden er omkring 6 måneder gammel eller ældre.


Hvad kan man gøre?
Da tilstanden er kronisk, er det ikke muligt at helbrede den helt. Et akut udbrud kan dæmpes ved en antibiotikakur af minimum 4 ugers varighed. De bedste resultater i forhold til at dæmpe antal og alvorlighed af udbrud er opnået ved at fodre udelukkende efter BARF-princippet og absolut ingen tilsætningsstoffer.

CDA er en meget pinefuld tilstand, der kan ende med aflivning som den mest barmhjertige løsning.


Selskabet For Old English Bulldog fraråder på det kraftigste, at man parre to hunde med hinanden der begge er dilute farvede. 

Samtidig anbefaler klubben, at når der anvendes dilutefarvede hunde i en kombination, så fremstår den dilutefarvede hund flot og sund i pelsen.