Specialklubben For Continental & Old English Bulldog 

Spondylose

Af Kirsten Boeck

Kilde: www.netdyredoktor.dk


Hvad er spondylose hos hund?

Spondylose, også kaldet spondylosis deformans, er en pålejring af ekstra knoglevæv udenpå rygsøjlen i den bagerste del af ryggen hos midaldrende og ældre hunde. Det ekstra knoglevæv pålejres på undersiden og siderne af ryghvirvlerne og kan danne hele benbroer fra den ene hvirvel til den anden. De ses især fra de bagerste brysthvirvler henover lændehvirvlerne og hen til korsbenet. Det er her, man har den største bevægelighed af rygsøjlen.


Billedet er et røntgenfoto af en rygsøjle på en 11 år gammel golden retriever. Der ses en tydelig benbro fra sidste lændehvirvel over på korsbenet.


Hvad er symptomerne på spondylose?

Der er meget sjældent symptomer fra ryggen pga spondylose. Faktisk er det sådan, at det ofte er et tilfældigt fund, når hunden bliver røntgenfotograferet af andre årsager. Dog kan der i tilfælde, hvor knoglepålejringen breder sig fra undersiden op ad siderne, være påvirkning af de nerver, der træder ud fra rygmarven. Her vil man kunne opleve stivhed af ryggen, smerter og evt. halthed. Det diskuteres dog stadig blandt forskere om rygsmerter kan tilskrives spondylose.


Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen spondylose?

Diagnosen stilles ved hjælp af røntgenfotografering, her er det let at se knoglenydannelserne. Sværere bliver det straks, hvis der er mistanke om, at der er knoglevæv, der trykker på nerverødderne. Hertil er CT-scanning et meget nyttigt redskab. Det kan foretages på en del større dyreklinikker og -hospitaler. Man kan endvidere bruge kontrastundersøgelse af rygmarvskanalen for at udelukke spondylose, som årsag til et rygproblem.


Hvordan behandles spondylose hos hunde?

Det er sjældent aktuelt at behandle spondylose. Kun i de tilfælde, hvor der er et tryk på nerverødder, kan der forsøges med kirurgisk fjernelse af overflødigt knoglevæv.


Hvorfor får hunde spondylose?

Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor ældre hunde kan udvikle spondylose, men der er teorier fremme om en lettere ustabilitet af især lænderygsøjlen.


Hvordan er fremtiden for min hund, hvis den har spondylose?

Umiddelbart vil der ikke være grund til bekymring. Hunde kan leve et helt liv med selv udtalte spondyloser i ryggen uden at være særlig påvirket af det. En undtagelse er dog de få tilfælde, hvor der er tryk på nerverødderne, her må man stille en mere reserveret prognose.


Hvilke racer er særligt udsatte for at få spondylose?

Boxeren er mere tilbøjelig til at udvikle spondylose end andre hunderacer, både tidligere i livet og i mere voldsom form. Men store og tunge racer har generelt større tilbøjelighed end små hunde, hvor spondylose ikke ses ret tit.


Anden vide om spondylose.

Spondylose er en lidelse, der også kan ses hos andre kæledyr som kat og kanin. Især kan der ses voldsomme spondylosedannelser hos kaniner, som er blevet brugt meget til kaninhop.